Koło naukowe prawa finansowego "Pecunia" na UAM w Poznaniu
Użytkownik
jak już pewnie niektórzy wiedzą nasze koło podjęło się przeprowadzenia jednego projektu podczas tegorocznego festiwalu. jego temat to "Studiować? Ale za co?"
tym samym w celu lepszej koordynacji działań sztabu przygotowawczego zacząłem nowy wątek.
na obecną chwile trwają ustalenia co do miejsca i czasu prezentacji. dzień jest już nam znany, czyli 27 maja.
a oto opis prezentacji, który został wysłąny w formularzu zgłoszeniowym:
Treścią wykładu otwartego jest przedstawienie możliwości pozyskania środków na finansowanie studiów. Wykład ten zostanie połączony z prezentacją i dyskusją.
Motywacją do podjęcia tematu jest znikoma wiedza młodych ludzi dotycząca tej problematyki. Pragniemy w prosty i przystępny sposób przybliżyć przyszłym i obecnym studentom zagadnienia w zakresie:
1. grantów uczelnianych, czyli studencie co Ci da uczelnia?
np. stypendia socjalne, specjalne, za wyniki w sporcie lub nauce, miejsca w domach studenckich;
2. finansowania zewnętrznego, czyli ile wyciągniesz od innych?
np. wsparcie fundacji, organizacji, pracodawców, samorządu, państwowych jednostek socjalnych, stypendia od osób prywatnych;
3. samofinansowania, czyli licz na siebie!
np. kredyt studencki, działalność zarobkowa z uwzględnieniem aktywności zawodowej, praca za granicą, własna działalność gospodarcza.
Obrana tematyka, mimo swego zróżnicowania, jest dość czytelna i bardzo przydatna. Z pewnością zainteresuje szerokie grono młodych ludzi, zarówno przyszłych jak i obecnych studentów. Może także znacząco ułatwić im podjęcie decyzji dotyczącej kontynuacji nauki oraz realizacji obranych planów.
Mamy zarezerwowaną sale,- XVII więc jest jak chcieliśmy. Nie obyło się co prawda bez walki. Organizacyjnie jak na ten moment jest ok, ale w realizacje projektu musi się zaangażować więcej osób, bo merytorycznie leżymy.... Jutro jest spotkanie koła więc wszystko omówimy.
Witam wszystkich,
ze swej strony chciałbym przedstawić kilka informacji ze spotkania z Panią Karoliną Warpachowicz w sprawie organizacyjnej strony Festiwalu (spotkanie odbyło się 2 kwietnia; na wczorajszym spotkaniu Koła wraz z Marcinem również o tym mówiliśmy):
- Festiwal odbędzie się w dniach 25-29 maja 2009 r. (poszczególne dni są przydzielone różnym uczelniom)
- dla naszej uczelni został wyznaczony dzień 27 maja - jest to dzień rektorski - (wspólnie z UM i AWF-em)
- ogółem w czasie festiwalu ma zaprezentować się m.in. 9 uczelni wyższych, 6 instytucji towarzyszących, 40 kół naukowych, 150 prezentacji studenckich...
- każda uczelnia ma swojego koordynatora (dla UAM jest nim Pani K. Warpachowicz), który ma za zadanie zapewnić komunikację z Biurem Festiwalu, pomóc w ewentualnych problemach związanych z realizacją danego projektu
- dla Naszej prezentacji udało się zarezerwować salę XVII w Coll. Minus w godz. 12.15-13.30.
- w tym roku po raz pierwszy pojawi się system rezerwacji poprzez stronę www. Osoby zainteresowane będą mogły rejestrować się i rezerwować miejsca na dany wykład (wystarczy wypełnić formularz na stronie)
-informacje o danej rezerwacji na bieżąco będą przekazywane do prelegentów
-rezerwacja: 5-20 maja (na dany wykład mogą przyjść jednak także osoby które się nie zarejestrują-sama rezerwacja jest głównie z myślą o zorganizowanych grupach)
- każdy prelegent (np.koło naukowe) może w różny sposób we własnym zakresie promować swoją prezentację - jest to wręcz wskazane!
Wstępnie myślimy o:plakatach, ulotkach,listach do szkół średnich...
Prelegenci dostaną też do dyspozycji plakaty ogólnofestiwalowe, które będzie można uzupełnić o swój plakat tzn. dokleić info
- istnieje możliwość uzyskania dofinansowania z Biura Festiwalu na materiały potrzebne do przygotowania wykładu, materiałów promocyjnych - warunkiem jest dokładne określenie co, w jakiej ilości, o jakim wzorze itd itp - liczą się konkrety i rozsądne sumy...
- do 30 kwietnia musimy dostarczyć do Biura Festiwalu imienną listę osób zaangażowanych w przygotowanie Naszego projektu - później każda taka osoba otrzyma podziękowanie
No to się rozpisałem... To takie informacje które przyszły mi do głowy...
Pozdrawiam Forumowiczów
Nowy użytkownik
W [rzygotowanie od strony merytorycznej? czy też takie osoby co będą kleić plakaty na mieście?
To będzie zależało od liczby rozwieszonych plakatów...
Tak serio - ogólnie chodzi o wszystkie osoby, bez aktywności których nasz projekt nie byłby możliwy. Pewnie to żadna odp., ale takie sformułowanie zapamiętałem ze spotkania z p. Karoliną
Dziś odbyliśmy rozmowę z p. Karoliną, powiedziała, że właściwie mogą to być wszystkie osoby zaangażowane w projekt, te które nam pomogły.
Poza tym dostaliśmy kilka „wskazówek” co do wyglądu plakatu, wiemy też na jakie wsparcie finansowe możemy liczyć. Teraz musimy się dostosować i ustalić ilość plakatów i ulotek. Następnie wybrać najkorzystniejszy ofertę i wydrukować. Łatwo powiedzieć....
Użytkownik
Szanowny Panie,
W odpowiedzi na Pana e-mail informujemy, że osoba będąca Poręczycielem preferencyjnego kredytu studenckiego powinna posiadać zdolność kredytową. Ocenę zdolności kredytowej podejmuje oddział PKO Banku Polskiego mi.in. na podstawie źródła i wysokości uzyskiwanych przez Poręczyciela dochodów, kosztów jakie ponosi Poręczyciel z tytułu utrzymania mieszkania i samochodu, jego zobowiązań finansowych. Jednocześnie, PKO Bank Polski nie definiuje minimalnej wysokości wymaganego dochodu.
W celu uzyskania wiążących wyjaśnień w przedmiotowej kwestii, prosimy skontaktować się z oddziałem Banku. Dane kontaktowe oddziałów PKO BP SA znajdują się na stronie internetowej pod adresem: http://www.pkobp.pl/index.php/id=multiw … tion=ogol.
Preferencyjny kredyt studencki jest udzielany na podstawie Ustawy z 17 lipca 1998 o pożyczkach i kredytach studenckich oraz Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczegółowych zasad, trybu i kryteriów udzielania, spłacania oraz umarzania kredytów i pożyczek studenckich, wysokości kredytu studenckiego i pożyczki studenckiej, warunków i trybu rozliczeń z tytułu pokrywania odsetek należnych bankom od kredytów studenckich oraz wysokości oprocentowania pożyczki i kredytu studenckiego spłacanego przez pożyczkobiorcę lub kredytobiorcę, w którym opisane zostały zasady jego udzielania.
Zgodnie z Rozporządzeniem przy ustalaniu dochodu na osobę w rodzinie studenta ubiegającego się o uzyskanie preferencyjnego kredytu studenckiego, uwzględnia się dochody brutto pomniejszone o składki, określone w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, osiągane przez:
1) studenta,
2) współmałżonka studenta, a także dzieci niepełnoletnie, dzieci uczące się do 25 roku życia i dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek, będące na utrzymaniu studenta lub współmałżonka,
3) rodziców studenta i będące na ich utrzymaniu dzieci niepełnoletnie, dzieci uczące się do 25 roku życia i dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.
Przy ustalaniu dochodu na osobę w rodzinie studenta nie uwzględnia się dochodów rodziców studenta, jeżeli student jest samodzielny finansowo.
Student jest samodzielny finansowo, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:
1) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
2) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
3) jego miesięczny dochód w wymienionych okresach nie jest mniejszy od minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników, ogłaszanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w ostatnim miesiącu ostatniego roku podatkowego w przypadku dochodu studenta z ostatniego roku podatkowego i obowiązującego w miesiącu złożenia wniosku o udzielenie pożyczki lub kredytu studenckiego w przypadku dochodu studenta z roku bieżącego.
W przypadku gdy student spełnia warunki samodzielności finansowej, można przy ustalaniu dochodu na osobę w rodzinie studenta uwzględniać dochody rodziców studenta, jeżeli student potwierdzi oświadczeniem prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami bądź jednym z nich.
Ponadto wyjaśniamy, że można przy ustalaniu dochodu na osobę w rodzinie studenta uwzględniać dochody rodziców studenta, jeżeli student potwierdzi oświadczeniem prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami bądź jednym z nich.
W przypadku preferencyjnego kredytu studenckiego stosowane są m.in. następujące formy zabezpieczenia:
- weksel własny kredytobiorcy z poręczeniem wekslowym osoby trzeciej,
- poręczenie według prawa cywilnego - w tym poręczenie Banku Gospodarstwa Krajowego,
- inne formy zabezpieczenia akceptowane przez Bank.
Jeśli Klient nie może przedstawić 2 poręczycieli a jego dochód przypadający na członka rodziny nie przekracza 40% kwoty dochodu, uprawniającego do ubiegania się o pierwszeństwo w uzyskaniu kredytu, może być zastosowane zabezpieczenie kredytu w formie poręczenia przez BGK. Wszystkie sprawy związane z poręczeniem przez BGK załatwia oddział w którym złożony jest wniosek kredytowy.
Z poręczenia BGK mogą skorzystać wnioskodawcy, których dochód na osobę w rodzinie nie przekroczy kwoty stanowiącej 40% kwoty dochodu, uprawniającego do ubiegania się o pierwszeństwo w uzyskaniu kredytu. Poręczenie może być udzielone w wysokości 70% kwoty kredytu, a w przypadku sierot i wychowanków domów dziecka w wysokości 100% kredytu. Na zabezpieczenie pozostałej kwoty kredytu, nie poręczonej przez BGK i odsetek PKO BP SA wymaga dodatkowego zabezpieczenia w postaci weksla własnego in blanco (przy poręczeniu 100%) lub weksla z poręczeniem (przy poręczeniu 70%). Zabezpieczenie jest ustanawiane w momencie, gdy jest znana decyzja czy kredyt zostanie przyznany danemu wnioskodawcy.
W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy o ponowny kontakt.
Z poważaniem,
Anna Szupiluk
PKO Bank Polski
Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 15, 02-515 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000026438; NIP: 525-000-77-38 REGON: 016298263; kapitał zakładowy (kapitał wpłacony) 1 000 000 000 zł.
nawet pko bp mi odpisał ale tego nie przeczytałem
kto się nie orientuję to ja od poniedziałku jestem niedostępny do odwołania, a tym samym mój udział w pracach przy projekcie dobiegły końca choć co mogłem to zrobiłem. niewiele tego ale zawsze
Ostatnio edytowany przez harmoniusz (2009-05-09 08:34:19)